DE FAMILIE OLIVIERS.

 translation

door Jozef Smits.

 

Na de genealogische werken over SMITS (1977), FAES I (1983), FAES II (1984)(samen met Ludo Faes) VAN DER KE(I)LEN I (1992), VAN DER KE(I)LEN II (1997) is dit een nieuwe familiegeschiedenis, die we op brede schaal trachten te verspreiden. Dit zesde werk is opgedragen aan mijn schoondochter Els Oliviers.

De oudste Oliviers, die we tot nu toe vonden, heette Jean Olivier en leefde te Montrottier (30 km westwaarts van Lyon) in het begin van de jaren 1600. Rond 1730 kwam Pierre Olivier naar Roosbeek bij Tienen (Brabant). Hij is de stamvader van de meeste Oliviers uit tak I, die we kennen en konden opsporen.

Onze opzoekingen in de Rijksarchieven te Brussel en te Hasselt en in het Stedelijk Archief van Leuven voerden tot het samenstellen van drie delen:

1. De tak Oliviers uit de streek van Lyon in Frankrijk, die via Roosbeek (Boutersem) naar het Antwerpse trok en waarvan de huidige afstammelingen vooral in de streek van Hove, Mortsel en Lint terug te vinden zijn.

2. De tak Oliviers uit Herk-de-Stad in Limburg, waarvan de huidige afstammelingen zich in de streek van Tienen (Hoeleden, Linter) vestigden.

3. De tak Oliviers uit Rillaar (Brabant), die via Wilrijk in Niel (Antwerpen) belandde.

De inhoud is niet beperkt tot het opsommen van namen en data, maar bevat tevens samenvattingen van schepen- en notarisakten, waaruit het dagelijks leven van onze voorouders naar voor komt, met plezante maar ook droevige verhalen. Het geheel beslaat 113 bladzijden (DIN A4) met 30 illustraties, waarvan 16 in kleur.

Een index op de familienamen (niet Oliviers) achteraan in het boek vervolledigt het werk. De volledige index (inklusief Oliviers ditmaal) is op deze webstek beschikbaar.

Er zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar. Bestellingen uitsluitend via e-mail op het onderstaande adres.

INFO: Email: j.smits_faes@pandora.be

Terug naar: publikatielijst

Terug naar: homepagina.